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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
08/01/2018 |
Data da última atualização: |
02/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GUARINO, E. de S. G.; ULLER, H. F.; ESSEMAN-QUADROS, K.; GESSNER, C. M.; SILVA, A. C. L. da. |
Afiliação: |
ERNESTINO DE SOUZA GOMES GUARINO, CPAF-Acre; Heitor Felippe Uller, Fundação Universidade de Blumenau; Karin Esseman-Quadros, Universidade da Região de Joinville; Camila Mayara Gessner, Fundação Universidade de Blumenau; Ana Cláudia Lopes da Silva, Universidade Federal do Acre (Ufac). |
Título: |
Effects of morphological and environmental variation on probability of Copaifera paupera oleoresin production. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 37, n. 92, p. 565-573, out./dez. 2017 |
ISSN: |
1983-2605 (online) |
DOI: |
10.4336/2017.pfb.37.92.1488 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
This study evaluated the morphological variation (total and commercial height, and diameter at 1.3 m above ground level - DBH) and environmental variables (slope, distance to water bodies, solar orientation, termites, tree damage and elevation) which influence production of oleoresin by Copaifera paupera (Herzog) Dwyer in southwestern Amazon. The present study was conducted at the experimental forest of Embrapa Acre, Rio Branco, Acre State, Brazil. Forty-seven trees with DBH > 40 cm were mapped, of which 10 (21.3%) produced oleoresin immediately after being drilled and 25 (53.2%) produced oleoresin after 5 to 7 days, totaling 35 (74.5%) productive trees. The site slope was the only variable that significantly influenced oleoresin production; the greater the slope, the greater the probability the tree produced oleoresin. The results showed that trees growing in areas with a slope ≥ 10% had 100% probability of producing oleoresin (B = 0.38; P < 0.01), which can be explained by the tension wood produced in trees growing on slopes and supports the popular belief that Copaifera should be drilled on the side of the tree with the largest angle of inclination between the trunk and ground level. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Copaifera paupera; Embrapa Acre; Factores ambientales; Morfología de las plantas; Oleoresinas; Plantas aromáticas; Productos forestales no madereros; Produto florestal não madeireiro (PFNM); Rio Branco (AC); Western Amazon. |
Thesagro: |
Campo Experimental; Condição ambiental; Copaíba; Morfologia vegetal; Oleorresina; Produção. |
Thesaurus Nal: |
Environmental factors; Essential oil crops; Nontimber forest products; Oleoresins; Plant morphology. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170504/1/26442.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
01/09/2015 |
Data da última atualização: |
25/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
MUÑOZ, A. E. P.; SANTOS, V. R. V. dos; SOUSA, D. N. de; CHICRALA, P. C. M. S. |
Afiliação: |
ANDREA ELENA PIZARRO MUNOZ, CNPASA; VIVIANE RODRIGUES V DOS SANTOS, CNPASA; DIEGO NEVES DE SOUSA, CNPASA; PATRICIA COSTA M SOARES CHICRALA, CNPASA. |
Título: |
Viabilidade econômica do matrinxã em conserva como matéria-prima alternativa à sardinha. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2015. |
Páginas: |
33 p. |
Série: |
(Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 9). |
ISSN: |
2318-1400 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Introdução. Breve panorama do mercado de pescados processados no Brasil. A cadeia produtiva de sardinha em conserva no Brasil. Custos de processamento de conserva de pescado. Custos de processamento na indústria selecionada. Testes com matrinxã e análise de custos na indústria. Considerações finais. Referências. Anexo 1. |
Thesagro: |
Alimento enlatado; Brycon; Embalagem; Matrinxã; Peixe; Processamento; Tecnologia de alimento. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128874/1/CNPASA-Doc9.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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